Skip links

När 80 procent inte räcker – maxa din ersättning om du blir arbetslös

A-kassa och inkomstförsäkring är de vanligaste sätten att säkra din inkomst om du förlorar jobbet – men det finns fler alternativ för dig som vill maxa ersättningen. Så här säkrar du upp lönen i tre enkla steg.

Just nu är många oroliga för framtiden. Coronapandemin har skakat om många branscher, och fått många att vilja säkra upp sin ekonomi. Till exempel exploderade antalet ansökningar till Sveriges A-kassor i samband med att pandemin tog fart i början av året.Men för de allra flesta täcker ersättningen från A-kassan bara en del av lönen. Under 2020 är ersättningsnivåerna tillfälligt höjda på grund av pandemin, men generellt täcker A-kassan 80 procent av din inkomst upp till drygt 25000 kronor i månaden. Tjänar du mer än så finns det all anledning att fundera på både en inkomstförsäkring och en kompletterande privat försäkring – tillsammans gör dessa skydd då att dukan sova riktigt gott om natten.

Så här gör du för att maxa ersättningen om du förlorar jobbet:

1. Anslut dig till A-kassan

A-kassan ersätter 80 procent av din tidigare lön om du blir av med jobbet,men här finns ett maxtak på drygt 25 000 kronor före skatt – har du tjänat mer än så får du ändå inte mer i ersättning. Observera att det inte innebär att du kan få ut 25000 kronor från a-kassan. I stället innebär det att du kan få ut 80 procent av 25000 kronor – pengar som du sedan betalar skatt på. Beroende på var du bor innebär det att du kan få ut runt15000 kronor i månaden. Dessutom sänks ersättningen efter de första 100 eller 200 dagarna.Under 2020 har staten beslutat att göra A-kassan mer generös på grund av Coronapandemin, men det är ännu oklart hur länge dessa regler kommer att gälla. De allra flesta gör därför rätt i att förstärka sitt skydd ytterligare – för hur långt klarar du dig på max 15000 kronor i månaden?

2. Skaffa en inkomstförsäkring

För de flesta är inkomstförsäkringen ett bra komplement till A-kassan. Den utökar din trygghet, och ger dig 80 procent av din lön på den del som inte omfattas av A-kassan. Inkomstförsäkring kan du ofta teckna via ditt fackförbund, eller via privata aktörer.

Med det finns ett antal saker man behöver veta om inkomstförsäkringen, och de kan variera mellan de olika leverantörerna:

  1. För det första – du måste ofta ha haft inkomstförsäkringen i 12 månader för att kunna nyttja den. Det kallas för kvalifikationstid. Det innebär att du inte får någon ersättning om du skulle bli arbetslös eller uppsagd på grund av arbetsbrist inom 12 månader från det att du tecknade inkomstförsäkringen.
  2. Hur länge kan du då få ersättning från din inkomstförsäkring? Det varierar också mellan olika inkomstförsäkringar, men många har mellan 100 och 200 dagar i sitt grundutförande.
  3. Det finns ofta maxtak även i inkomstförsäkringen. Så för dem med höga löner kan det vara värt att undersöka hur maxtaket ser ut i olika försäkringar.

Men det kanske viktigaste att komma ihåg är att inkomstförsäkringen normalt täcker 80 procent av din inkomst – inte 100 procent. En inkomstförlust på 20 procent kan slå hårt mot ekonomin, oavsett vad du tjänar. Därför väljer allt fler att också teckna ett tredje skydd.

Försäkringen ger dig
5 000 kronor i månaden

3. Försäkra dina vardagsutgifter

Genom att teckna en försäkring för dina vardagsutgifter kan du vara säker på att ha råd med bilen, hyran, mobilräkningen eller vardagsutgifterna. Försäkringen ger dig en viss summa, ofta 1000–8000 kronor i månaden, skattefritt i upp till ett år om du blir sjuk eller arbetslös. Den här försäkringen är värdefull eftersom den ofta täcker upp skillnaden mellan de 80 procent som A-kassan och inkomstförsäkringen täcker upp – och din faktiska lön. Ja, den kan till och med göra att du totalt sett får mer i ersättning än du hade i lön.

Försäkringsförmedlaren No Worries Insurance är specialiserade på dessa så kallade utgiftsskydd, och erbjuder försäkringar som täcker just bilkostnader, boendekostnader, mobilutgifter och vardagsutgifter. Fördelen med denna typ av försäkring är att den ger dig en specifik summa varje månad, oavsett din tidigare inkomst. Ersättningen är också skattefri.

I jämförelse med inkomstförsäkringen har dessa försäkringarna också ofta kortare kvalifikationstid och längre ersättningstid. För försäkringarna från No Worries Insurance räcker det till exempel att du haft försäkringen i sex månader för att få ersättning. Dessutom får du ersättning i upp till ett år, vilket är längre än de flesta inkomstförsäkringar.

Tre skydd ger fullt skydd!

Genom att gå med i A-kassan, skaffa en inkomstförsäkring och teckna försäkringar som skyddar dina vardagsutgifter så har du skaffat dig ett riktigt bra skydd om du skulle förlora jobbet. Det är ett skydd som gör att du kan sluta oroa dig för ekonomin och i stället lägga din energi på att ta dig tillbaka och hitta ett nytt drömjobb.

Läs mer och teckna idag!