Skip links

4 av 10 oroar sig för hyran – här är tre otippade sätt att få råd!

Effekterna av coronakrisen ser ut att bli långvariga. Sysselsättningen sjunker, och 126 000 fler svenskar är arbetslösa än vid samma tid förra året. Så om du oroar dig för hyran är du inte ensam. Men visste du att du kan söka hyres-stipendium, ansöka om hyresuppskov eller till och med försäkra dina boendekostnader?

Coronapaniken må ha varit som störst i våras, men de ekonomiska effekterna ser ut att bli långvariga. Den svenska arbetslösheten har under det andra kvartalet stigit till 9,1 procent, och enligt en undersökning från Hyresgästföreningen känner sju av tio hyresgäster stor oro för att klara sin privatekonomi.

40 procent av de tillfrågade säger att de faktiskt fått minskade inkomster på grund av pandemin – och lika många känner oro för att inte klara hyran.

Vad kan du göra?
Om du hör till dem som känner stress för framtiden, och kanske inte vet var du ska hyrespengarna ska komma från, så läs vidare. För det finns flera sätt att säkra hyreskostnaden.

Det är ett enkelt sätt att känna extra trygghet

Begär anstånd från hyresvärden.
Många hyresvärdar medger att man under vissa förutsättningar kan få anstånd med sin hyresbetalning. Och det finns också exempel på bostadsbolag som gjort de reglerna mer generösa under corona-krisen. Kolla vad som gäller med din hyresvärd, eller kontakta Hyresgästföreningen och be om råd. Som uttryckligen bett Sveriges hyresvärdar att visa extra stor förståelse under pandemin.

Sök stipendium.
Ja, du kan söka stipendium för din hyra. Olika privata stiftelser över hela landet delar ut pengar till dem som är i trångmål, men ofta finns det särskilda krav för att få ansökan beviljad. Här har Hem & Hyra en lista på stiftelser, men prova gärna att också söka själv på nätet.

Försäkra dina boendekostnader.
Försäkringsförmedlaren No Worries Insurance har just lanserat försäkringen ”Tak Över Huvudet” där du kan försäkra hela eller delar av din boendekostnad – oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt. Försäkringen ger dig 5 000 kronor i månaden i upp till ett år om du blir sjukskriven eller ofrivilligt arbetslös. Det är en försäkringstyp som funnits länge utomlands, men är relativt ny i Sverige.

Försäkringen ger dig
5 000 kronor i månaden

– Vi har tagit fram ”Tak Över Huvudet” för att vi vet att många människor är oroliga för hur de ska klara vardagsekonomin i spåren av corona. Vi betalar ut ett fast belopp, och du väljer själv hur du använder pengarna bäst. Det är ett enkelt sätt att känna extra trygghet, säger Katharina Kuylenstierna, som är produktchef på No Worries Insurance.

Läs mer och teckna idag!